Blöjtillverkarna har ingen egen agenda

Läser på www.cromvik.blogg.se om blöjreklam; "Blöjreklamen är så tragisk att den är skrattretande!"

Jag håller med om att reklamen är förlegad (om man nu kan anta att den någonsin varit något annat än just detta) och löjeveckande. 

MEN, samtidigt är det viktigt att inse att blöjföretagen knappast har någon egen jämställdhetsfientlig agenda, vilket man lätt kan få uttfattning av genom att läsa inlägget. Blöjtillverkarna är ute efter att sälja blöjor och inget annat. Tydligen har det visat sig att just den här typen av marknadsföring är effektiv (om än inte mot alla enskilda potentiella konsumenter), kanske just för att många kan identifiera sig med den mödraroll och det familjeideal som presenteras i reklamen.

Jag tycker ofta att feministiska debattörer och allehandq tyckare alltför ofta angriper symptomen (marknadföring) istället för kärnan av problemet (att det här typen av reklam tydligen är effektiv). Kardinalexemplet är H&M:s reklam-kampanjer med lättklädda och hårdretuscherade kvinnliga modeller som ständigt angrips både verbalt och handgripligen. Jag tror inte heller denna reklam försöker förmedla något antifeministiskt budskap eller utöva förtryck, utan det handlar helt enkelt om att det säljer, tragiskt nog.

Istället stirra sig blind på reklamen, som visserligen med rätta kan kritiseras ur ett jämstäldhetsperspektiv, bör de kvinnor och män som upprörs av den här typen av könssteriotypisk reklam fokusera på problemets kärna: Att reklamen faktiskt säljer!



Kommentarer
Postat av: Julia Cromvik

Hej Arvan!



Välkommen tillbaka från bloggkyrkogården. Hoppas att du fortsätter med bloggandet. Jag anser att könsstereotyp reklam är fel. Många barn lever inte i kärnfamiljer med mamma-pappa-barn idag utan det finns många olika familjetyper alltifrån familjehem, regnbågsfamiljer, ensamstående föräldrar, varannanveckaföräldrar. Om även de skulle känna sig inkluderade i reklamen skulle den sannolikt sälja bättre och vara mindre skrattretade.

2009-11-05 @ 22:18:13
URL: http://cromvik.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0