Några åtgärder som skulle förbättra bostadssituationen för studenter i Uppsala

 
Bostadssituationen för studenter i Uppsala är förstås inte acceptabel och i väntan på strukturella reformer finns inga snabba och enkla lösningar. Men med följande förhållandevis enkla förslag skulle dock situationen förbättras utan ökat byggande:

1. Se till att de som bor i studentbostäder verkligen är studenter
Studenstaden påstår själva att de utökat sina kontroller, vilket inte säger särskilt mycket eftersom det fram till nyligen inte hade några kontroller alls. Själv har jag inte blivit kontrollerad sedan jag skrev kontrakt våren 2011. Problemet är att studentstaden och andra som hyr ur riktat till studenter helt saknar incitament att hålla koll på att det verkligen är studenter som bor i beståndet. Incitamenten är snarast åt motsatt håll. Att ha kvar personer som studerat kvar ger mindre antal flyttar och icke-studenter, som ofta har större inkomster, är i genomsnitt troligtvis oftare i tid med hyran.

Dessutom är det inte sällan så att enbart en av kanske tre personer som bor i lägenheten verkligen är student. Detta bör också stramas upp.

Är det då inte synd om de som tvingas flytta ut? Ja, i många fall, men mina sympatier är starkare för de unga som kommer till staden för att plugga, istället för 25-plussare med utbildning. 

2. Genomför en "hyresväxling"
Idag är det en orimligt liten skillnad i att bo i lägenhet jämfört med korridorsrum. Korridorsrum kostar inte sällan över 3000 kr i månaden (visserligen 10 månaders hyra) medan jag själv bor ensam för 4000 kr i en tvåa, och många av mina grannar bor två personer i stora treor. Genom att höja hyrorna på lägenheter kommer de nyttjas bättre genom att fler bor ihop. Givetvis måste detta göras på ett sensibelt vis så att nuvarande hyresgäster inte tvingas flytta i panik. De ökade hyresintäkterna för lägenheter skulle kunna användas för att sänka hyrorna för studentrum som redan är ensamboenden och därmed inte riskerar utnyttjas ineffektivt. 

3. Inför möjlighet till marknadshyror för andrahandsuthyrning av bostadsrätter.
Denna reform har precis genomförts av regeringen och kommer sannolikt ge en viss lättnad på bostadsmarknaden. Även om hyrorna på andrahandslägenheter kommer bli för höga för de flesta studenter (likt priserna på bostadsrätter redan är), kommer det ökade utbudet förhoppningsvis minska trycket på det övriga utbudet, däribland studentlägenheter. 

Tyvärr är detta lösningar som sällan kommer på tal i debatten. Istället förordar kåren mer eller mindre ensidigt mer byggande, vilket inte ens på långt sikt är en säker lösning. Först och främst är ökat byggande en åtgärd som tar långt tid och dessutom är det troligt att lägena inte kommer vara lika attraktiva som de som redan finns. För det andra hjälper nya studentbostäder föga så länge lägenheterna dels hyrs av icke-studenter och dessutom utnyttjas ineffektivt genom att de låga hyrorna möjliggör spatiöst boende. 



RSS 2.0