College Drinking 101

Alkohol tycks utgöra en del av studentlivet nästan vart än i världen man är. Virginia Tech är inget undantag. Jag är själv visserligen ingen expert på alkoholkulturen här, men jag anser att trots bristen på egen expertis har alkohol ett så pass stort inflytande på studentlivet att det behöver nämnas.

För att lugna eventuellt bekymrade läsare vill jag påpeka att mina kunskaper på området baseras betydligt mer på iaktagelser än egna erfarenheter.

Dryckesvanorna bland studenter i USA (eller åtminstone på Virginia Tech) formas av ett antal olika faktorer som vart och ett bidrar till dess karaktär:

¤ Den lagliga åldern för att inandla samt konsumera alkohol i alla dess former är 21 år.

- Lagen gäller utan undantag i alla stater och vad gäller inhandla alkolhol är min erfarenhet att den efterlevs förhållandevis strikt.

¤ Amerikans öl är väldigt billig.

-Man kan köpa, förutsatt förstås att man är 21 eller äldre, ett 24-pack med 35 centiliters öl för omkring 15 dollar. Alltså 24 öl för ungefär 100 svenska kronor. Dessutom finns möjlighet att köpa 60 liter på fat, en så kallad keg, för en omkring 70 dollar. Med andra ord finns det gott om billig öl. Och den är tillgänglig: Öl säljs i 7-eleven-butiker och vanliga mataffären till midnatt alla dagar i veckan.

¤ Amerikansk öl smakar illa.
- Två av de billigaste ölsorterna (och därmed vanligaste) bland studenter på Virginia Tech är Natural light (Natty) och Millwaukee's Best (the beast). Namnen säger egentligen allt om kvaliten. Natural light är åtminstone till smaken att döma, allt annat än "naturlig" och Millwaukee's Best kallas inte "The beast"- odjuret- utan anledning.

image24

En burk "Natty Light".

¤ Amerikanska collegestudenter är unga.
- Medan många svenska ungdomar tillbringar ett eller flera år på komvux, reser till Australien, spelar poker på nätet med mera och börjar studera på allvar först när de är närmare 25, går amerikanska ungdomar direkt från high-school (gymnasiet) till studier på universitet. Det innebär att en förstårsstudent på Virginia Tech är 17 eller 18 år gammal när de börjar.
-Kombinationen av 21-årsgränsesn, yngre ålder på studenterna, samt att medelklassungdomar generelt ges mindre frihet av föräldrarna än i Sverige, medför att amerikanska nybörjarstudenter i regel har begränsade erfarenheter med alkohol.

Faktorerna ovan bidrar till flera olika fenomen:

¤ Nybörjarstudenter dricker ofta alltför mycket.
-Omfattande föräldrarkontroll, brist på tidigare erfareheter med alkohol och en sorts omvänd reaktion till den restriktiva politiken för underåriga, tycks leda till att konsumera alkohol i stora mängder ges hög prioritet, särskillt bland nya studenter. Det är många studenter som har svårt att hantera friheten från föräldrarna och tillgången på billig alkohol.

¤Drickandet sker i två olika arenor uppdelat efter ålder.
-
De klassiska college-partyt är ett "house-party" i någon lägenhet. Vanligtvis har värden inskaffat en eller flera kegs med öl och säljer plastmuggar för 3 dollar som biljett till öl tills keggen är tömd. House-partys blir ofta packade med mestadels yngre studenter, samt några äldre opportunister. Inte sällan får partyna ett abrubt slut när keggen är tom, eller att polisen kommer, varpå alla lämnar lägenheten så snabbt som möjligt. I det klassiska house-partyt utövas många populära "drinking games " samt "binge drinking" (see nedan)

- För studenter som är lagliga konsumenter av alkohol är DT (down town) ett populärt och mer civiliserat alternativ. I Blacksburg är det billigt att dricka även på krogar och klubbar. Inträdet, i den mån det är något, brukar ligga på 2-3 dollar och en öl kostar lika mycket. I motsats till Sverige är det inte alls lika mycket fokus på att dansa och om det finns ett dansgolv är det nästan uteslutande hip-hop/rap som gäller.

¤Drinking games och "binge drinking"

Eftersom amerikans "billighets-öl" smakar illa, samt syftet med drickandet är att bli berusad, har fyndiga studenter genom åren utvecklat många olika tekniker för att underlätta drickandet. En metod är genom olika spel, som går ut på att dricka. En annan är helt enkelt att få i sig så mycket som möjligt på kort tid.

Det finns väldigt många olika dryckesspel, men beer-pong intar en särställing.

Beer pong: En absolut favorit bland amerikanska college-studenter är beer-pong. Beer pong spelas på ett bord (helst pingisbord) där man bildar två trekanter av sex plastmuggar till ungefär en tredjedel fylld med öl, som placeras på motsat sida av border. Man spelar i lag om två, där det gäller träffa muggen med pingisbollen varpå de spelandes måste dricka innehållet och tar bort muggen från bordet. De lag som först sänk en boll i alla muggar vinner och tar an nästa lag på listan.

Beer-pong finns på nästan partys och väntelistan är ofta lång. Själv tycker jag hygienen är lite bristande med tanke på att man delar muggar med varandra. Värst är bollen dock som hamnar på golvet hela tiden och och fuktig av öl drar med sig smuts från heltäckningsmattan som till slut ackumuleras i muggarna.


En parti Beer Pong

Beer-Bonging:
När det gäller att dricka öl snabbast möjligt är "beer-bonging" ett av de snabbaste sätten. Utrustningen för en klassisk "bonging" är en tratt med slang. En "bong" intas ofta knästående med en kamrat som håller up tratten varpå öl kan intas mycket snabbt, ner till ett fåtal sekunder för en öl.

Shoot-gun: Om tratt och slang saknas kan en likande effekt uppnås genom att inta en så kallad "shoot-gun". En shoot-gun förbereds genom att göra hål på sidan av en aluminiumburk med öl. Sedan placeras hålet mot munnen samtidigt som ölen hålls ovanför huvudet och ölen öppnas från toppen. Eftersom luft kan fyllas på uppifrån går det häva i sig en öl mycket snabbt.

Keg-stand: Medan bonging och shoot-gun går snabbt, är ett "keg-stand" mer av ett uthållighetsprov. I ett klassikt keg-stand hålls den utvalde i en nära inpå vartikal position med huvudet nedåt mot öltunnan. Det gäller att svälja öl från pumpen så länge som det möjligt samtidigt som åskådarna räknar högt. Att klara mer än 30 sekunder är svårt.

image26
ett Keg-stand

Självklart är min beskriving ovan bara en del av sanningen om alkohol på college. Somliga väljer att inte dricka alls, andra gör det med måtta. För många studenter här är dock drickandet en stor del av college-livet, inte minst under hösten och college-säsongen i amerikansk fotboll.

För en majoriteten är drickandet något som upplevs positiv för det mesta och som inte påverkar studieresultaten eller hälsan alltför negativt. Men för andra blir alkoholen ett problem. Mer än någon annan faktor, är alkohol en anledning till studenter inte klarar av studierna. Andra dricker alltför mycket och lägger grunden till beteende som leder till problem redan under studenttiden.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0